SUIKERVERVANGERS

Kan je ambachtelijk ijs maken met minder suiker?

Waarbij de smaak op z'n minst hetzelfde is?

Het nadeel van veel suikervervangers is dat het de smaak van het ijs negatief beïnvloed. En dat wil je natuurlijk niet. Met de suikervervangers van IJzs kan je dezelfde smaak ijs maken of misschien wel lekkerder, maar dan met minder toegevoegde suikers. Waarbij je zelf ook nog eens kan kiezen hoe veel suikers je wilt vervangen in je ijs.

Waarbij de viscociteit nagenoeg gelijk is?

Suikers zijn ook nodig voor de structuur van het ijs, de zogenaamde viscositeit. Ook deze wil je natuurlijk niet aangetast zien. Dat is vaak wel het geval als je suikers gaar reduceren. De kant-en-klare mix van IJzs zorgt ervoor dat de viscositeit niet aangetast wordt.

Het ijs gewoon schepbaar is?

Suikers hebben een vriespunt verlagend effect. Hiermee kan je ervoor zorgen dat het ijs goed schepbaar blijft in je vitrine. Als je suikers gaat reduceren, dan heeft dat vaak een effect op de schepbaarheid en hoelang deze goed blijft in de vitrine. Bij de samenstelling van IJzs suikervervangers hebben we hier rekening mee gehouden en blijft het ijs goed en lang schepbaar in de vitrine of in je bekers met ijs.


IJZS SuikerVervanger

ZELFDE SMAAK - MINDER SUIKER


IJZS BASIC

De IJzs Basic Suikervervanger is een combinatie van Polydextrose, voedingsvezels, Isomalt en Sucralose gebundeld in één verpakking. Hierdoor is het heel gemakkelijk om sacharose, dextrose en glucose te vervangen in een bepaalde ratio. Voor zowel in je melkmix als sorbetmix.


De prijs per kg is € 6,00
Verkrijgbaar in zakken van 25 kg

IJZS PLANTAARDIG

Naast de Basic Suikervervanger komt IJzs later dit jaar ook op de markt met een 100% plantaardige suikervervanger. Dit is net als de Basic versie een combinatie van voedingsvezels, zoetstoffen en suikervervangers, maar dan volledig plantaardig. Voor zowel je melkmix als sorbetmix.


Prijs is € 17,50 per kg

Verkrijgbaar in zakken van 10 en 25 kg

IJZS Basic is

een mix van:

Polydextrose

Polydextrose is een synthetische polymeer op basis van glucose. Het heeft een laag calorische waarde (ongeveer 1 kcal/gram) en wordt gebruikt als suikervervanger. Het heeft niet de zoetkracht van suiker, maar kan gecombineerd worden met andere zoetstoffen. Polydextrose is een onschadelijk product. Er is geen aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Polydextrose wordt gemaakt door glucose (druivensuiker) te verhitten in aanwezigheid van sorbitol (10%) en citroenzuur (1%). Polydextrose wordt vaak gebruikt als bulkstof om het voedingsvezelgehalte te verhogen, suiker te vervangen en het calorie- en vetgehalte te verlagen. Polydextrose is 0,1 keer zo zoet als suiker. Polydextrose wordt vaak gebruikt als ingrediënt in koolhydraatarme, suikervrije en diabetische kookrecepten. 

Isomalt

Isomalt heeft 0,5 keer de zoetkracht van suiker. De caloriewaarde van isomalt is 2,4 kcal/gram. De caloriewaarde van suiker is 4 kcal/gram. Isomalt wordt gemaakt uit sacharose. Deze polyol is een mengeling van twee alcoholen uit disachariden: gluco-mannitol en gluco-sorbitol. Isomalt is sinds het begin van de jaren ’80 verkrijgbaar in Europa en wordt wereldwijd in meer dan 70 landen gebruikt bij de bereiding van talloze voedingsproducten.

Sucralose

Sucralose is 600 keer zoeter dan gewone suiker en is in meer dan 50 landen goedgekeurd sinds 1976. Sucralose wordt gemaakt door 3 OG-groepen aan een suikermolecuul (sacharose) te vervangen door 3 chlooratomen. Sucralose is dan ook het enige laagcalorische zoetstof die van suiker is gemaakt en heeft dezelfde smaak als suiker. Het is een stabiele stof die in tegenstelling tot suiker niet wordt afgebroken in het lichaam en daardoor geen calorieën levert. Sucralose heeft geen nadelig effect op het gebit en heeft geen invloed op insuline en/of het bloedsuikergehalte, waardoor het ook geschikt is voor diabetici. In mei 2017 heeft de EFSA de veiligheid van sucralose opnieuw bevestigd. Sucralose heeft een suikerachtige smaak, het is goed oplosbaar in water en kan lang worden bewaard. In combinatie met andere zoetstoffen doet het de zoetkracht exponentieel toenemen, waardoor er minder zoetstoffen nodig zijn. Sucralose is bestand tegen verhitting en is dus geschikt om mee te pasteuriseren.

Voedingsvezels

IJzs Basic bevat een combinatie van specifieke voedingsvezels van mais en chicorei. Vezels vormen een belangrijke voedingsbron voor goede bacteriën, die op hun beurt een gezonde darmflora bevorderen. Vezels zijn dus wel degelijk gezond. 

Suiker verbruik in Nederland


Dagelijks eten volwassenen gemiddeld 57 gram aan toegevoegde suikers, wat goed is voor 14 suikerklontjes. Dat zijn 99 suikerklontjes per week en ruim 20 kilogram suiker per jaar. Bij kinderen liggen deze aantallen nog hoger. Kinderen eten dagelijks zo’n 73 gram aan toegevoegde suikers, wat goed is voor 18 suikerklontjes. Per week hebben we het dan over 127 suikerklontjes, wat neer komt op 26,5 kilogram aan toegevoegde suikers per jaar.


(Bron: Diabetesfonds)   

Soorten suikers


Suiker is niet slecht voor je. We hebben suiker nodig om te kunnen denken en bewegen. Volledig suikervrij leven kan dan ook niet. Ook voeding zoals groente en fruit bevatten suikers. Dit zijn suikers die van nature aanwezig zijn in de producten. Er zijn dan ook geen goede of slechte suikers, wel gezonde of ongezonde producten. Te veel suiker kan wel slecht voor je zijn. Dit kan leiden tot lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, darmproblemen, overgewicht, hoofdpijn, leververvetting, tandbederf of een overbelaste alvleesklier.

 

Soorten suiker

Er zijn veel verschillende soorten suikers. Vaak spreekt men van twee soorten suiker; monosachariden en disachariden. De monosachariden zijn onder te verdelen in fructose, glucose en galactose. De meest bekende disachariden zijn sacharose (ons kristalsuiker) lactose (melksuiker), maltose (moutsuiker) en trehalose (wat voor komt in planten).

 

Suikers worden vaak ook onderverdeeld in geraffineerde suikers, natuurlijke suikers en van nature aanwezige suikers. Geraffineerde suiker is suiker dat in de fabriek is gezuiverd zoals kristalsuiker, rietsuiker, basterdsuiker en druivensuiker. Voorbeelden van natuurlijke suikers zijn palmsuiker, kokosbloesemsuiker, ahornsuiker, agavesiroop en honing. Van nature aanwezige suikers zijn suikers die van nature in producten als groente, fruit en zuivelproducten zoals melk en yoghurt zitten. 

 Gebruik van zoetstoffen


Zoetstoffen geven voedingsmiddelen een zoete smaak maar hebben minder of geen calorieën. Zoetstoffen worden aan sommige producten toegevoegd als suikervervanger en hebben dan ook een E-nummer. Dit betekent dat ze zorgvuldig zijn onderzocht en goedgekeurd voor veilig gebruik. Er bestaan meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen. Niet alleen zoetstoffen hebben een E-nummer, ook stoffen als vitamine C (E300), karamel (E150) en azijnzuur (E260) bijvoorbeeld. In totaal zijn er ongeveer 350 stoffen (voedseladditieven) met een E-nummer.

 

Zoetstoffen worden vaak ingedeeld in intensieve zoetstoffen (laagcalorische zoetstoffen) en extensieve zoetstoffen.

 

Intensieve zoetstoffen zijn vele malen zoeter dan suiker. Maar ze geven geen of nauwelijks energie. Omdat ze vele malen zoeter zijn dan suiker, is er ook minder van nodig om een product een zoetere smaak te geven. Voorbeelden zijn saccharine, stevia en aspartaam.

 

Extensieve zoetstoffen, ook wel polyolen genoemd, zijn iets minder zoet dan suiker en bevatten minstens de helft minder kilocalorieën dan suiker. Net als suiker hebben ze een bulkfunctie, dat wil zeggen dat ze volume geven. Voorbeelden zijn xylitol, sorbitol, isomalt, en erythritol.

Gebruik van Polyolen


Polyolen staan als koolhydraat op etiketten vermeld. Omdat ze niet door het lichaam worden opgenomen en onveranderd via de ontlasting het lichaam verlaten, zijn het onverteerbare koolhydraten. Daarom tellen polyolen niet mee bij het berekenen van de koolhydraten! Ze worden dus van het totaal aantal koolhydraten van het product afgetrokken. Dit is belangrijk voor mensen met diabetes die met koolhydraten rekenen. Als zij hun insulinedosering op de totaal vermelde hoeveelheid koolhydraten baseren, kan dit namelijk tot hypoglykemie leiden. (Bron: Voedingsrichtlijnen Diabetes 2020, Nederlandse Diabetes Federatie).

 

Doordat de polyolen, net als laagcalorische zoetstoffen, het bloedsuikergehalte niet of nauwelijks beïnvloeden, kunnen ze heel nuttig zijn voor diabetespatiënten. (bron: Diabetesfonds).  

Share by: